Субота, 20.04.2024, 01:22
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Квітень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Сайт Джуринської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Головна » 2017 » Квітень » 13 » МИКОЛА ЧАЙКОВСЬКИЙ: ЖИТТЯ ДЛЯ НАРОДУ
21:18
МИКОЛА ЧАЙКОВСЬКИЙ: ЖИТТЯ ДЛЯ НАРОДУ

Кожна людина з великою любов’ю і душевним трепетом згадує те місце, де вона народилася, де промайнуло її дитинство, дитинство з дивосвітом-казкою, з материнською ласкою у затишній батьківській оселі. То родинне вогнище, маленька батьківщина кожної людини. То її велике «Я», з якого починається людина, родина, батьківщина і вся наша велична й неповторна у світі Україна.

Наукові, мистецькі здобутки кожної нації належать людству. Але наш святий обов'язок знати свою історію, своїх світочів науки і культури.

Цьогоріч минуло 130 років від дня народження Миколи Андрійовича Чайковського – видатного українського математика і педагога, сина відомого українського письменника та громадського діяча Андрія Яковича Чайковського. Довге та нелегке життя, яке випало на його долю, стало подвигом ученого і педагога із Бережан на ниві науки та української культури.

Саме цій пам’ятній даті було присвячено математичний позакласний захід «Микола Чайковський – вчений, математик, вихователь, громадянин», проведений вчителями математики Джуринської ЗОШ І-ІІІ ступенів. В канву емоційної розповіді про видатного краянина з ілюструванням слайдів із уст дев’ятикласників вміло та логічно впліталися конкурсні завдання «Зашифроване слово», «Відгадай математичний термін», «Порівняння нот із числами», «Згадай факт біографії», безпосередньо пов’язані із життєвим та професійним шляхом Миколи Андрійовича, запропоновані педагогами учням  7 та 8 класів, які зійшлися в інтелектуальному двобої за право називатися кмітливішими, уважнішими, ерудованішими. За підрахунками журі перемогла команда восьмикласників, а всі присутні на заході учні та вчителі відкрили для себе ім’я знаного не тільки в Україні, а й у світі вченого в галузі математики та її історії, методики викладання математики, розробки української наукової математичної термінології, бібліоґрафії математики, автора розвідок з історії української науки та культури М.А. Чайковського.

Переглядів: 661 | Додав: dzhyrun | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar